Matinollin tilalla perunan istuttaminen on kellontarkkaa työtä

On taas se aika vuodesta, kun suomalaisten tärkein lähiruoka istutetaan. Erilaiset perunalajikkeet menestyvät erilaisilla peltolohkoilla.

Suomalaisten tärkein ja kulutetuin lähiruoka istutetaan toukokuun aikana, jotta sato on valmis kerättäväksi talven ruokavarastoihin syyskuussa.

Perunan kasvukausi säätelee perunanviljelijän elämää ja aikatauluja varhaisesta keväästä varhaiseen syksyyn, tietää Matinollin Peruna Oy:tä pyörittävä Jari Matinolli.

”Se on siinä loppukeväästä istutuksen jälkeen, kun ruokaperunan viljelijällä on työssä hetken ajan helpompi hetki. Silloin odotellaan, että peruna ryhtyy taimettumaan”, Matinolli kertoo.

Ennen kuin päästään istuttamaan, perunat pitää idättää. Idätys tapahtuu valoisassa paikassa huoneen lämmössä ja kestää 2-3 viikkoa. Matinolli sanoo, että idätys on tärkeä työvaihe.

”Iduille annetaan lämpöä. Tämä on usein melko haastava operaatio, koska siemenmäärä on iso ja lajikkeet ovat erilaisia. Se on sellaista hienosäätöä. Pitää olla tarkkana esimerkiksi lämpötilan säätelyn kanssa.”

Ensimmäiset idätykset aloitetaan maalis-huhtikuun vaihteessa. Ihan ensimmäisenä on vuorossa kesäperuna, jonka lajiketta Matinollin tilalla edustaa Solist. Huhtikuun puolivälissä idätyksiä jatketaan Puikulalla.

”Puikula on hidas itämään. Lajike vaatii noin kuukauden itämisajan.”

Jari Matinolli
Jari Matinolli

Tämän jälkeen tulevat lajikkeet, jotka ovat istutusaikataulussa ensimmäisinä: Sunita, Siikli ja Colomba. Nämä ovat kesäperunalajikkeita, jotka istutetaan toukokuun puolivälin paikkeilla.

”Istutusaikatauluun vaikuttavat vallitseva sää ja peltolohkojen kuivuminen. On tärkeää huomioida, mikä lohko on tarkoitettu millekin lajikkeelle.”

”Maan pitää olla tarpeeksi lämmintä. Kun ollaan täällä pohjoisessa äärirajoilla, lämpösumman pitää olla ideaali. Vuorokauden keskilämpötila pitää olla viisi astetta plus miinus yksi aste. Tällaista lämpötilaa pitää olla muutaman päivän ajan putkeen. Vasta sen jälkeen voi ryhtyä istuttamaan yleisimpiä kesäperunalajikkeita”.

Ideaalin lämpösumman tavoittamisessa voi olla pari-kolme viikkoakin eroa esimerkiksi Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan välillä.

Lopuksi Matinolli paljastaa aloitteleville perunanviljelijöille tekniset asiat, joilla istutuksen onnistumisen voi varmistaa:

”Kevätkyntö lämmittää maan nopeammin. Huolellinen maanhienontaminen kannattaa suorittaa sekä huomioida lajikkeenomaiset istutustiheydet. Esilannoitukset sekä lannoitukset vaikuttavat myös istutuksen lopputulokseen.”