Öströmin Perunatuote Oy panostaa vastuulliseen aurinkovoimaan 

Öströmin Perunatuote Oy tehostaa toimintansa energiatehokkuutta ja ympäristöllistä kestävyyttä omalla aurinkovoimalalla. Kyse on merkittävästä askelesta vastuullisuustyössä, joka laajenee nyt uudella tavalla energiaratkaisuihin.  

Tuottajaorganisaatio Potwelliin kuuluva Öströmin Perunatuote Oy tuottaa jatkossa huomattavan osan sähköstään omalla aurinkovoimalalla. Meneillään on projekti, jossa asennetaan tuotanto- ja varastotilojen kattojen yhteensä noin 2800 m2:n pinta-alalle 1500 aurinkopaneelia. Sähköntuotanto käynnistyy suunnitelmien mukaan toukokuussa. 

”Aurinkovoimalan teho on 610 kWp, joten kyse on varsin merkittävästä sähköntuotannosta, jolla vähennämme hiilidioksidipäästöjämme noin 43 tonnia vuodessa. Samalla autamme asiakkaitamme pienentämään omien lopputuotteidensa hiilijalanjälkeä”, sanoo toimitusjohtaja Sami Öström.  

Öströmin Perunatuote jalostaa raakaperunaa kuorituiksi tai esikeitetyiksi tuotteiksi ruokateollisuuteen, suurkeittiöihin ja muihin erilaisiin ruoanvalmistusprosesseihin.  

Vuosittain käytetystä noin 32–35 miljoonasta perunakilosta on jatkuvasti noin neljäsosa raaka-aine- ja lopputuotevarastoissa, joita täytyy tuotelaadun varmistamiseksi jäähdyttää.  

”Käytämme jäähdytykseen mahdollisimman paljon ulkoilman ns. ilmaiskylmää, mutta kesällä ja syksyllä se on tehtävä koneellisesti. Tämä vie huomattavan osan energiasta, jota kuluu toki paljon myös itse tuotantoprosessiin”, kertoo Öström. 

”Tämä on meille merkittävä, lähes 500 000 euron investointi, mutta takaisinmaksuaikakin on järkevä. Voimalan on tarkoitus kattaa 15 % koko vuoden sähkönkulutuksesta, ja aurinkoisina kesäpäivinä koko tehtaan energiatarve. Yöt mukaan laskien noin 35 % sähkön käytöstä sijoittuu juuri kesäkuukausiin.”  

Aurinkovoimala on osa laajempaa vastuullisuustyötä 

”Energiapuoli on meidän alamme vastuullisuusasioissa vähän uudempaa. Mutta muutkin Potwellin toimijat ovat selvittäneet asiaa, ja ainakin Mäkelän Perunatalolla on jo aurinkopaneeleja käytössä. Meidän aurinkovoimalamme toimittaa Solarigo Systems Oy. Projekti on sikäli helppo, että alan toimittajat tekevät hankkeista esiselvityksiä ja ehdotuksia sopivista voimaloista sekä osaavat optimoida paneelien sijoittamisen”, toteaa Öström.  

Öströmin Perunatuotteen aurinkovoimala täydentää Potwellin vastuullisuustyötä, jossa avainasioita ovat laadun varmistaminen, hävikin minimointi ja ympäristön huomioiminen. Kestävyysajattelu ulottuu laajalti raaka-aineista ja viljelykäytännöistä pakkausmateriaaleihin ja niiden kierrätykseen sekä hiilijalanjäljen hyvittämiseen puiden istutuksella. 

”Suuri merkitys on sillä, että loppuasiakkaat eli kuluttajat ovat yhä tietoisempia ympäristöasioista ja vaativat alan toimijoilta vastuullisuutta. Tämä ohjaa kehittämään jatkuvasti uusia ja kestäviä ratkaisuja, mikä on osa kokonaislaatua.”