Potwell: 20 vuotta vastuullisuutta

Potwell on toimittanut vastuullisia perunatuotteita perustamisestaan lähtien.

Kaksikymmentä vuotta kestänyt vastuullisuustyö alkoi Potwellin kohdalla vahingossa – kuten monet hyvät asiat maailmassa.

Vuonna 2002 perunoiden myynti- ja markkinointiyrityksen toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi ja perunanviljelijät halusivat luoda yhtiörakenteen, jossa pääosassa olisivat asiakkaat ja

perunanviljelijät. Näin yhtiörakenne tukee viljelijöiden keskinäistä yhteistyötä ja asiakaslähtöisyyttä.

Potwell hakeutui viralliseksi tuottajaorganisaatioksi vuonna 2018. Siihen mennessä yhtiössä oli tehty jo 15 vuoden ajan pitkäjänteistä työtä tuotantoketjun vastuullisuuden eteen.

Vetoniemi huomauttaa, että sana ’tuottajaorganisaatio’ vilahtelee nykyään usein julkisessa keskustelussa. Se ei ole sattumaa. Tuottajaorganisaatio on hyvä ja tärkeä asia paitsi markkinoilla menestymisen, myös alkutuotannon elinvoimaisuuden kannalta.

Yksi tärkeimmistä askelista oli, kun Potwell ryhtyi standardisoimaan tekemistään ja esimerkiksi pienentämään pakkaustarvikkeiden määrää alkaen vuodesta 2003. Potwell kasvatti toimituslogistista tehokkuutta ja siirtyi optiseen eli konenäköön perustuvaan tuotteen laatulajitteluun. Tavoitteena oli tuote, jonka kohdalla kuluttaja voi olla tyytyväinen jokaiseen perunapussiin.

”Mielestämme vastuullisuutta on se, että kun kaupasta myydään tuote, asiakas ei heitä sitä pois, vaan käyttää tuotteen kokonaan säällisessä ajassa. Tuote pitää olla myös pakattu niin, että pakkaus suojelee tuotetta mahdollisimman hyvin.”

Koko tuotantoketju vastuullinen

Potwellin vastuullisuusprosessi kattaa koko tuotantoketjun alkutuotannosta kuljetuksiin.

Alkutuotantovaiheessa Potwellin viljelijät esimerkiksi käyttävät kivennäismaata, jolloin satotaso nousee, ja samassa hiilijalanjälki ja hävikki pienenevät.

Potwell on myös tarkka lajikevalinnoissa ja käyttää vain sellaisia lajikkeita, joiden viljeleminen

tukee sato- ja laatutavoitteita.

Vetoniemen mukaan oleellista on, että loppuasiakkaan odotukset siirtyvät alkutuotantoon asti.

”Alkutuotannon pitää täyttää ne vastuullisuuden rajat, mitkä me olemme sinne asettaneet. Tuotantoketjulta vaaditaan muun muassa sertifikaatteja.

Hiilijalanjälki sekä lasketaan että hyvitetään

Potwell paitsi laskee myös hyvittää hiilijalanjälkensä. Yritys kompensoi hiilipäästönsä yhteistyössä Taimiteon kanssa. Taimiteko on osa nuoret ilmastotöissä -hanketta, jonka suojelijana toimii Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Potwellin tavoitteena hankkeessa on istuttaa uutta metsää keskimäärin 6-9 hehtaaria vuodessa. Uuden istutettavan metsän hehtaarimäärä määräytyy sen mukaan, kuinka iso hiilijalanjälki Potwellilta on jäänyt: mitä isompi hiilijalanjälki, sitä enemmän metsää Potwell istuttaa. Samalla hanke työllistää suomalaisia nuoria. Taimiteossa 4H-nuoret istuttavat puita 4h-yhdistyksen työpalvelun kautta tai itsenäisinä yrittäjinä.

”Hiilijalanjäljen selvittäminen on yksi asia. Toinen asia on, että seuraavaa laskentakertaa varten pienennetään sitä jalanjälkeä. Jalanjälki lasketaan tasaisin väliajoin, seuraavan kerran me teemme sen todennäköisesti vuonna 2027”, Vetoniemi arvioi.

Vastuullisuustyö jatkuu

Kevättalvella 2022 Potwell ohensi edelleen pakkausmuovinsa paksuutta. Tavoitteena on, että pakkausmateriaalien, olivat nämä sitten aaltopahvia tai muovia, käyttömääriä per yksikkö pyritään edelleen pienentämään.

”Tämä on jatkuvaa työtä. Pysähtymiseen ei ole varaa. Kun tekee tuotantoa vastuullisesti, tuotannon kustannukset ovat pienemmät kuin vastuuttomassa tuotannossa. Vastuullisuus parantaa aina myös tuottavuutta.”