Potwellin varhaisperunatarjonta vahvistuu – Uusi kumppani tuo valikoimaan myös juurekset

Suomen suurimman peruna-alan myynti- ja kehitysyhtiön Potwellin tarjonta vahvistuu merkittävästi varhaisperunalla. Uusi yhteistyö Kasvimaa oy:n kanssa laajentaa samalla Potwellin tuotevalikoimaa porkkanaan, sipuliin ja punajuuriin. 

”Meillä on jo pitkään ollut tavoitteena olla ruokaperunan ympärivuotinen toimittaja”, kertoo Potwell oy:n toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi. Viljelijöiden maantieteellinen sijainti ei tähän saakka ole antanut tähän hyviä lähtökohtia. Mutta nyt tilanne muuttuu, kun Kasvimaa oy astuu mukaan uudeksi tavarantoimittajaksi. 

Kasvimaa oy on Laitilassa sijaitseva uusi pakkaamo, jonka kaikki osakas- ja sopimusviljelijät toimivat Varsinais-Suomessa ja rannikolla eli varhaisen tuotannon ja kasvun kannalta parhaalla mahdollisella alueella. Kasvimaa oli suunnittelemassa oman myyntinsä järjestämistä, kun tiet Potwellin kanssa kohtasivat. 

”Talven aikana keskustelimme ja huomasimme, että täydennämme toisiamme erittäin hyvin”, toteaa Kasvimaan hallituksen puheenjohtaja Jaakko Tammelin, joka on myös yksi neljästä osakasviljelijästä. Kasvimaa keskittyy tuottamiseen, pakkaamiseen ja toimituksiin, Potwell myy ja markkinoi.  

”Potwell on iso talo, ja sillä on hyvät ja pitkäaikaiset suhteet niin keskusliikkeisiin kuin vaikkapa pakkausmateriaalien toimittajiin”, jatkaa Tammelin. 

Yhteistyö päätettiin aloittaa varhaisperunalla, joka edustaa noin kolmannesta Kasvimaan tuotannosta. Kun yhtiö tuottaa ympärivuotiseen käyttöön myös porkkanaa, sipulia ja punajuurta, luontevasti myös nämä tulivat sopimuksen piiriin.  

Yhteistyön myötä Potwellin valikoimaan tulevat uudet tuotteet ovat Vetoniemen mukaan yhtiön kasvustrategian sekä tekemisen tavan mukaisia ratkaisuja. Kasvimaa-kumppanuus tuo Potwellille merkittävän liikevaihdon kasvun ja vahvistaa yhtiön asemaa markkinoilla. 

”Peruna pysyy volyymiltään selvästi suurimpana tuotteena”, Vetoniemi sanoo. ”Mutta uudistuksen jälkeen markkinaosuutemme on myös uusissa tuotteissa merkittävä.” 

”Kyse on isosta muutoksesta peruna- ja juuresalalla”, arvioi Tomi Wikman, Kasvimaan osakasviljelijä ja hallituksen jäsen. Hän kertoo Kasvimaan varhaistuotteiden kylvöjen olevan jo takana. Porkkanan, sipulin ja punajuuren kylvöt ja istutukset ovat toukokuun puolivälissä hyvässä vauhdissa. Kaikki Kasvimaan tuotanto on avomaaviljelyä. 

Yhteistyö aloitetaan käytännössä kesäkuun alkupuolella varhaisperunan toimituksilla. Tavara menee Potwellin toimintamallin mukaisesti ja logistisesti järkevästi suoraan tilaajille eli pääosin keskusliikkeille. 

”Uuden edessä ollaan, mutta muutoksilla pyritään aina tekemään asioita paremmin”, Jaakko Tammelin kiteyttää odotuksensa. Tomi Wikman vahvistaa: ”Mielenkiinnolla odotan. Hyvä tuntuma Potwellin myyntiosaamisesta. Kasvimaa ja Potwell toimivat omilla vahvuuksillaan.” 

Myös Teppo Vetoniemi on erittäin tyytyväinen uuteen yhteistyöhön ja tuottajayhteisön ja valikoiman merkittävään kasvuun: ”Olemme todenneet, että tämä on hyvä valinta puolin ja toisin. Luottamus on tärkeä asia. Luotamme siihen, että molemmat osapuolet tekevät parhaansa.” 

”Konsepti, jolla toimimme, sopii erittäin hyvin tämän päivän haasteisiin. Keskusliike saa nyt yhdeltä toimijalta ja samoilla neuvotteluilla laajemman valikoiman. Olemme perunoissa markkinajohtaja, ja tavoitteemme on tulevaisuudessa saavuttaa sama asema myös muissa tärkeimmissä juureksissa ja sipulissa.” 

Kasvimaa oy:n pakkaamo valmistui toukokuussa.