Potwellin viljelijöille satovuosi oli kohtalaisen hyvä

Potwellin toimitusjohtaja Teppo Vetoniemi kertoo, että Potwellin viljelijät ovat saaneet tänä vuonna kohtalaisen hyvän sadon.

”Sadon kannalta vuosi on ollut varsin onnistunut. Nyt marraskuun alussa ovat käynnissä erien laadunmääritykset. Nettomäärällisesti perunaa on varastossa noin kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.”

Vetoniemi toteaa, että alueellista vaihtelua sadon laadussa jonkin verran on ollut, koska Vaasan ja Porin välisellä alueella länsirannikkoa piinasivat loppusyksystä ankarat vesisateet. Tämä aiheutti jonkin verran laatu- ja satotappioita. Sen sijaan Vaasan ja Oulun välisellä rannikolla satoa on tullut runsaasti ja se on ollut laadukasta.

”Ilmassa leijuu vielä pari kysymysmerkkiä. Ensimmäinen on, kuinka paljon havaitaan satotappioita varastoissa. Toinen on se, kuinka paljon suomalaiselle perunalle tulee kysyntää Euroopasta. Perunamarkkina on tavallisesti kotimarkkinavetoinen, mutta sellaisina vuosina kun Euroopassa on ollut huono sato, suomalaiseen perunatuotteeseen on kohdistunut kysyntää.”

Potwell-verkoston viljelijöillä on sadonkorjuu vasta loppunut, mutta katse on jo tiukasti tulevassa.

”Kuukauden kuluttua ryhdymme jo suunnittelemaan seuraavaa kautta”, Vetoniemi kertoo.

Asiakkaat voivat olla levollisin mielin

Levottomasta maailmantilanteesta johtuen kuluttajat ovat olleet päättyneellä satokaudella huolissaan milloin ruuan, sähkön ja joditablettien riittämisestä.

”Asiakkaamme, ja sitä myötä myös loppukäyttäjät, voivat olla levollisella mielellä: suomalaista perunaa kyllä riittää kaupassa jatkossakin”, Vetoniemi lupaa.

”Päättyneen kesän hyvien olosuhteiden takia suomalaista ruokaa on olemassa, mutta siitä pitää maksaa vähän enemmän kuin aikaisemmin.”

Vetoniemi totea, että hintapaineet eivät pääty vielä ensi vuonnakaan. Hän uskoo, että ne hellittävät aikaisintaan sitten, kun energian hinta laskee nykyisestä. Tähän voi mennä aikaa.

Toinen hintapaineisiin vaikuttava tekijä on lannoitekomponentteihin liittyvät haasteet. Lannoitteissa pakotteiden vienti- ja tuontirajoitukset vaikuttavat hintaan hyvin voimakkaasti.

”Meidän myyntihintamme ovat nousseet hieman yli kymmenen prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tuotantoketjun alkupäässä tätä nousua ei varmaan pidetä riittävänä. Asiakkaiden päässä nousua puolestaan pidetään kovana.”

Hiilikompensaatiota laajennetaan

Vetoniemi kertoo, että Potwell aikoo ottaa ensi vuonna uusia askeleita jo 20 vuoden ajan sinnikkäästi tekemässään vastuullisuustyössä.

”Kaikilla verkostossamme olevilla tuotantolaitoksilla on hankittuna tai asennettuna aurinkovoimaa tuottavat elementit. Kun on ehditty ensi kevääseen, pääosa meidän tuotantolaitoksistamme tuottaa aurinkoenergiaa.”

”Kun katsotaan kokonaisuutta, on odotettavissa, että ensi vuonna noin 15% kaikesta sähköstä, mitä käytämme, on itse tuotettua.”