Rakkaudesta perunaan

Keittiömestari, ruokatoimittaja ja ravintoloitsija Maija Silvennoinen on elänyt perunan parissa koko ikänsä.

Jos tarkkoja ollaan, televisiostakin tuttu Silvennoinen on syntynyt perunamaan kupeeseen, sillä Silvennoisen vanhemmat pyörittivät maatilaa. Kotona perunaa paitsi kasvatettiin, myös valmistettiin ruoaksi eri muodoissaan.

Ei ole siis sattumaa, että sen jälkeen, kun Silvennoinen valmistui kokiksi, hänen bravuureihinsa ovat kuuluneet lukuisat perunaruoat.

Pyynnöstämme Silvennoinen on laatinut (tai ainakin paljastanut) parikymmentä omaa perunareseptiään Maatilan verkkosivuilla julkaistavaksi.

”Rakastan perunaa. Se taipuu moneen sekä kylmänä että lämpöisenä ja on valtavan ravintorikas raaka-aine.”

”Olen maalaistalon vanhin tytär. Meillä kotona perunaa viljeltiin, syötiin ja myös leivottiin. Tätä viimeksi mainittua pitäisi tuoda paremmin esiin: peruna on paitsi aina luotettava perusruoka-aine myös loistava leivonnaisten raaka-aine!”

Myös mestarikokin oma perunabravuuri löytyy leivoksien joukosta.

”Perunakakku, jossa on kylmäsavulohta päällä. Perunakakku voi olla ratkaisu juhliin ja muihin tilaisuuksiin. Kuinka tehdä juhlava mutta edullinen kakku, joka sopii kaikille, myös vegaaneille? Vastaus: perunasta tietenkin! Lisäksi perunakakku on erittäin hyvänmakuinen.”

Silvennoisen mukaan erityisesti kevät on hyvää aikaa kokeilla ”hieman erikoisempia” perunaruokia: savustetut varhaisperunat, varhaisperuna-kananpoikavartaat, varhaisperunaa ja graavilohta grillissä tai kesäinen perunasalaatti.

”Grillissä voi valmistaa myös vaikkapa perunalättyjä tai perunamunakkaan”, Silvennoinen vinkkaa.

Eikä pidä unohtaa kevään kohokohtaa vappua. Sinnekin Silvennoisella on suositus:

”Perunamunkit ovat loistava vaihtoehto perinteisille vappumunkeille. Ne ovat maukkaita, mutta paljon kevyempiä ja lisäksi gluteenittomia. Kannattaa kokeilla!”

Silvennoinen sanoo olevansa iloinen perunan statuksen uudesta noususta.

2000-luvun alun karppausbuumin jäätyä taakse myös nuoret ikäluokat ovat jälleen löytäneet perunan ja – mikä parasta – Suomen kansallisruoan ekologisen perusluonteen.

”Kun ilmastonmuutos nyt on tapetilla, niin perunan arvostus on nousussa. Peruna on positiivinen raaka-aine, sillä se on täysin luonnonmukainen, helposti lähituotettava ja ekologinen.”