Gnocchit

Ainesosat

  • 1 kg jauhoisia perunoita (punainen pussi) 
  • pikkuisen suolaa keittämiseen 
  • 400 g vehnäjauhoja (noin 6 dl) 
  • 1/2 tl suolaa 
  • 100 g voita taikinaan 
  • tilkka rypsiöljyä 
  • (voita ja/tai öljyä paistamiseen) 
  • 100 g voita salviavoita varten 
  • 1 dl salvianlehtiä 

Valmistus

  1. Kuori ja paloittele perunat. Keitä perunat kattilassa suolalla kevyesti maustetussa vedessä kypsiksi. Siivilöi vesi pois ja anna perunoiden kuivahtaa hetki siivilässä. 
  2. Mittaa vehnäjauhot isoon laakeaan kulhoon tai suoraan työtasolle. Sulata voi pienessä kattilassa tai kulhossa mikrossa. 
  3. Puserra lämpimät perunat siivilän tai sosemyllyn läpi. Ripottele perunat tasaisesti jauhojen päälle. Lisää suola ja voi. 
  4. Sekoita ensin nuolijalla ja sitten käsin. Painele taikinaa kasaan niin kauan, että saat siitä tasaisen kimpaleen. Vältä kuitenkin ylenpalttista vaivaamista, jotta taikinaan ei tulisi sitkoa. 
  5. Leikkaa taikina neljään tai viiteen osaan ja pyöritä palat tasakokoisiksi tangoiksi. Leikkaa tangot sentin viipaleiksi. 
  6. Kuumenna vesi kiehuvaksi laakeassa kattilassa ja mausta suolalla. Keitä gnocchit muutamassa erässä. Kun gnocchit nousevat pinnalle, ne ovat kypsiä. Ota gnocchit reikäkauhalla kattilasta laakeaan astiaan ja lorauta perään öljyä, jotta ne eivät takerru toisiinsa. 
  7. Jos haluat, paista keitettyihin gnoccheihin kauniin ruskea pinta. Tee tämä muutamassa erässä. Kuumenna pannu, lisää voita ja/tai öljyä ja kaada gnocchit pannulle. Paista keskilämmöllä gnoccheihin koskematta, jotta niihin tulee rapea pinta. Käännä ja paista toinenkin puoli. 
  8. Tee lopuksi ruskistettu salviavoi: Sulata voi pienessä kattilassa. Kuumenna voita välillä esimerkiksi vispilällä sekoitellen, kunnes vesi on kiehunut pois eli voi ei enää räisky. Lisää salvia ja sekoita koko ajan, kunnes salvia tuntuu rapealta, tämän pitäisi tapahtua minuutissa. Kaada salviavoi gnocchien päälle.