Perunakakku

Suolainen kakku on astunut uuteen aikaan. Tee gluteeniton kakkupohja perunasta.

Jauhoinen peruna 2kg

Gluteeniton, 12 hengelle

Ainesosat

  • 10 keskikokoista Jauhoista Perunaa kuorittuna
  • vettä
  • suolaa
  • 2 munaa
  • 2 dl smetanaa
  • suolaa
  • vastajauhettua mustapippuria
  • 1–2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 dl persiljaa hienonnettuna
  • ½ parmesaanijuustoa raastettuna

Täyte

  • 1 rkl voita
  • 200 g herkkusieniä viipaleina
  • 1 pieni punasipuli hienonnettuna
  • 1 dl hienonnettua basilikaa
  • suolaa
  • vastajauhettua mustapippuria
  • vuoan voiteluun: voita ja korppujauhoja

Koristeluun

  • 100 g kylmäsavulohta palana tai viipaleina
  • villiyrttejä, esimerkiksi horsman versoja, kukkia tai kukintoja

Valmistus

  1. Keitä perunat kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta perunat perunasurvimella ja anna hieman jäähtyä.
  2. Voitele halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoka voilla ja korppujauhota vuoka.
  3. Sekoita keskenään soseutetut jäähtyneet perunat, kananmunat, smetana ja mausteet. Tarkista maku.
  4. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
  5. Sulata voi paistinpannulla sekä ruskista siinä kevyesti herkkusienet ja sipuli.
  6. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku, anna hieman jäähtyä ja sekoita basilika täytteeseen.
  7. Levitä puolet perunasoseesta vuokaan. Levitä täyte ja loput perunasoseesta. Laita vuoka uuniin ja anna paistua noin 30 minuuttia.
  8. Leikkaa kylmäsavulohifileestä ohuita viipaleita ja laita ne limittäin pystyyn kakun päälle.
  9. Koristele luonnon yrteillä tai muilla yrteillä sekä kukilla.
  10. Tarjoile juhlapöydässä suolaisena herkkuna tai kala-, liha- tai riistaruokien lisäkkeenä lämpöisenä ilman koristelua.

Vinkki Voit koristella kakun myös lihaleikkeleillä, kuten esimerkiksi ohuilla kinkku- tai naudanpaistiviipaleilla, mozzarellaviipaleilla tai salaattijuustokuutioilla.