Sadonkorjuu vauhdissa Pohjanmaalla

Mäkelän perunatalolla Himangalla eletään juuri nyt vuoden vilkkaimpia hetkiä, kun talviperunan nosto varastoihin on käynnistynyt.

”Tällä hetkellä ovat perunanviljelijän kuumimmat päivät käynnissä”, toteaa traktorin ratista tavoitettu Mäkelän perunatalon isäntä Kimmo Mäkelä.

”Tällä ja ensi viikolla talviperunaa rupiaa valmistumaan.”

Mäkelä sanoo, että viljelijä pystyy vaikuttamaan itsekin viljelyksellisesti ”jonkin verran” siihen, milloin peruna on nostokunnossa.

Elokuun 20. päivän tienoilla Mäkelässä otettiin kaikilla peltolohkoilla jokaisesta viljeltävästä lajikkeesta satonäytteet kahden metrin koealalta: mukulamäärät ja kilot. Tämä jälkeen arvioitiin, pystytäänkö vaikuttamaan vielä esimerkiksi perunan tuleentumiseen.

”Nyt sitten korjataan sitä hyvää laatua.”

Mäkelässä tämän syksyinen urakka alkoi toden teolla 14.9., jolloin käynnistyi talviperunan nosto. Nyt tilalla tapahtuu ”vähintään kellon ympäri, eikä ihan riitäkään”.

”Pakkaamo pyörii koko ajan. Pellolla on oma porukkansa, kaksi konetta on liikkeellä jatkuvasti. Nostaminen alkaa aamuseitsemältä ja iltaseitsemältä lopetellaan. Toinen traktoreista liikkuu pellon ja varaston välillä, ajaa kuormia. Varastoissa odottavat vastaanottajat, jotka ajavat perunat varastoon.”

Mäkelän sadonkorjuuoperaatio pyörii yhdeksän ihmisen voimin.

”Joka päivä noston jälkeen tehdään jälkityöt, säädetään tuuletukset ja laitetaan laitteet säältä suojaan. Kyllä siinä vaiheessa urheiluruutu on jo ohi!”, Kimmo nauraa.

Se ei mäkeläläisiä sureta, sillä alkusyksy on ollut mahtavaa aikaa paiskia hommia. Työtä riittää yhtäjaksoisesti lumentuloon saakka. Sitten viljelijäperhe voi jäädä hetkeksi hyvin ansaitulle lomalle – kunnes taas koittaa aika alkaa valmistautua kevätkylvöihin.

”Kyllä juuri tämä hetki on työmäärästä huolimatta parasta aikaa viljelijälle, kun näkee oman työnsä tuloksen. Työn iloa lisää se, että on ollut hienoa keliä. Aurinko paistaa ja ulkona on 14 astetta lämmintä. Kyllä kelpaa!”