Varhaisperunasta on moneksi

Matinollin perunatilan isäntä kannustaa käyttämään varhaisperunaa mahdollisimman monipuolisesti.

Matinollin perunatilalla Tyrnävällä varhaisperuna tuottaa satoa tänä vuonna normaaliin tapaan, arvioi tilan isäntä Jari Matinolli.

”Jos nyt mitään normaalia on näissä hommissa edes olemassa”, nauraa Jari Matinolli. ”Paremminkin tässä ollaan tavalliseen tapaan luottavaisia ja toivotaan, että hyvin menee.”

Matinolli kertoo, että kauden aloitus venyi varhaisperunan kohdalla roudan hitaan sulamisen takia tavallista myöhempään: toukokuun kuudes päivä istutettiin ensimmäiset varhaisperunat. Toukokuun kolmannen viikon kieppeillä kaikki Matinollin tilan sata hehtaaria oli istutettu.

”Satoa on odotettavissa heinäkuun puolenvälin hujakoilla. Ensin tulee Solistia ja sitten Colombaa.”

Matinollin istuttamista lajikkeista ensimmäiseksi istutettu Solisti ehtii tuleentua hyvin.

”Tuleentuneessa perunassa on tärkkelystä ja makua.”

MTK:n arvion mukaan varhaisperunan viljeleminen Suomessa noin yleisesti on vähenemään päin. Kehityskulku ei kuitenkaan näy Tyrnävän korkeudella.

”Ei näy meillä millään tavoin. Näin viljelijän näkökulmasta jännittää tietenkin hinnanmuodostus. Varhaisperunan hinta lähtee perinteisesti varsin korkealta. Jännä nähdä, mille tasolle hinta lopulta valuu.”

Varhaisperunaa on perinteisesti nautittu sillin ja ruisleivän kanssa. Matinolli muistuttaa, että yhtä oikeaa koulukuntaa ei ole.

”Pääasia on, että peruna laitetaan kiehumaan suolattuun veteen. Varhaisperunaa kannattaa käyttää mahdollisimman monipuolisesti, laittaa salaatteihin sekä grillata.”